5 handige tips voor een dagje varen in Amsterdam

#1. Bijzondere Amsterdamse hoogtepunten

 Vaar ook eens via de Plantage-route langs Artis wanneer je een boot huurt in Amsterdam. Net alsof je even in Afrika bent. Lekker ontspannen vanaf je eigen sloep olifanten en giraffen spotten. Overigens leidt de Plantage-route je ook langs NEMO, het Scheepvaartmuseum (vlak langs de replica van het VOC schip ‘De Amsterdam’!) en het Tropenmuseum. Voor een echt geslaagde dag!

#2. Waternet app

Voor je gaat varen, download vooral even de Vaar-app van Waternet. Hierop staan de verschillende vaarroutes en de vaarregels. Heel handig als je, bijvoorbeeld, even niet meer weet wie er voorrang heeft op het water. Zo wordt het ook voor de andere pleziervaarders een hele mooie dag.

De drukte indicator in deze app is ook zeer nuttig. Hiermee kun je per gracht checken of het er rustig of druk is. Je kunt de app gratis downloaden.

#3. Let op lawaai en je snelheid

Iedereen wil natuurlijk genieten van een prachtige dag op of aan het water. Zorg er daarom voor dat je geen geluidsoverlast veroorzaakt. Je kunt namelijk rekenen op een fikse boete van wel €140 als je wordt aangehouden. Hiermee valt je fijne dagje uit in het water en dat zou toch jammer zijn.

Let daarnaast ook op je snelheid. De maximale snelheid op de grachten is zes kilometer per uur. Met uitzondering van de IJ-haven, de Amstelroute en Kostverloren vaarroute. Hier mag je maximaal 7,5 kilometer per uur. Let goed op, want de boetes voor snelheidsovertredingen zijn nogal hoog.

  #4. Elektrisch varen

Je kunt ook duurzamer varen door je eigen elektrische boot te huren. Dit zijn de nieuwste en meest schone sloepen van Amsterdam. 100% groene stroom en je hebt niet eens een vaarbewijs nodig. Elektrische boten zijn ook nog eens nagenoeg geluidvrij waardoor je in alle rust kunt genieten van de Amsterdamse grachten.

#5. Vaarverbod na 23:00 uur

De gemeente Amsterdam is druk bezig om de overlast te bestrijden die op de Amsterdamse grachten is ontstaan de afgelopen jaren. Daarom geldt er vanaf medio 2019 een vaarverbod (een zogenaamde ‘nachtsluiting’) in de binnenstad tussen 23:00 uur en 07:00 uur ’s avonds. Hou hier dus rekening mee als je besluit in de avond een keertje het water op te gaan. Overigens sluit de Amsterdamse bootverhuur vaak zelf al eerder op de avond, ook in verband met dit vaarverbod.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *