Wat je zeker moet doen tijdens je vakantie op Kos

Een van de meest populaire Griekse vakantie-eilanden is toch wel Kos en dat is heel begrijpelijk, want wie wil er nu niet op vakantie naar Kos? Het prachtige groene eiland, met onder andere Rhodos en Karpathos onderdeel van de Dodecanese eilandengroep, is ideaal voor een fietsvakantie en uitermate geschikt voor een fijne gezinsvakantie aan zee.

Naast een prachtige kustlijn en volop fijne zandstranden, biedt Kos ook voldoende culturele uitstapjes. En laten we de Griekse keuken niet vergeten. Wat is er nu fijner dan in een traditioneel Grieks restaurantje aan zee te genieten van al die heerlijke gerichten zoals Kofte en Moussaka?

De Griekse keuken onder de loep

De Griekse keuken is voor veel Nederlanders welbekend. Maar als je op vakantie op Kos bent, dan kun je pas echt je hart ophalen. Traditionele Griekse gerechten zijn onder andere Moussaka, de soort van Griekse lasagne bereid met aubergine en aardappel. Een ander bekend gerecht is Kofte. Dit zijn Griekse gehaktballetjes die lekker zijn gekruid en waar een flinke hoeveelheid fijne tomatensaus bij zit. Je eet Kofte met rijst. Kofte heeft ook een Turkse variant.

Tussen Turkse en Griekse koks wil er nog weleens een vete ontstaan over waar de oorsprong van Kofte nu eigenlijk ligt. In Griekenland of toch in Turkije? Een Griekse spies, ofwel een souvlaki, kennen de meeste mensen wel in de variant met vlees. Echter, er is ook een vegetarische variant van souvlaki. In deze variant wordt er geen vlees maar een keur aan verschillende groentes.

Met de boot op pad: eilandhoppen naar Nisyros, Kalymnos en Pserimos

Tijdens je Kos vakantie zijn er volop mogelijkheden om een uitstapje naar een ander eiland te maken. Zo zijn er dagelijks vanuit de haven verschillende excursies te maken, bijvoorbeeld naar het vulkaaneiland Nisyros. Dit vulkaaneiland heeft zo’n tien kraters, die je per bus kunt bezoeken als je eenmaal bent aangemeerd op het eilandje. De hoofdstad van Nisyros is Mandraki, een klein stadje met traditionele, witte Griekse huisjes. In de buurt van Mandraki, hoog tegen de berg, vind je het kasteel Spiliani. Hier kun je nog de overblijfselen van de ridders vinden, die woonden op het eiland.

Agios Savvas klooster op Kalymnos

Daarnaast kun je ook afreizen naar Kalymnos. Dit eilandje is te herkennen aan de vele gekleurde huisjes die tegen de berg aangebouwd zijn. Op de berg bevindt zich het Agios Savvas klooster. Als je aanmeert in de haven van Kalymnos, begeef je je direct op de marktplaats waar je allerlei verschillende dingen kunt kopen die met de zee en het eilandleven te maken hebben, zoals schelpen en (gedroogde) sponzen.Iedere dag varen er boten van Kos naar Pserimos en weer terug.

Op dit eilandje, dat vooral in de winter erg dunbevolkt is, vind je visrestaurantjes waar je de vangst van de dag kunt nuttigen. Als je over het eilandje wandelt, dan waan je je alleen op de wereld en dat is helemaal geen straf. Wie wil er tijdens zijn vakantie op Kos nu niet eens een verlaten strandje ontdekken en zwemmen in de zee zonder te struikelen over alle andere toeristen? Dit kan tijdens je tripje naar Pserimos.

Je hoeft er niet voor met de boot, maar wil je toch genieten van een echt vissersdorpje, dan kun je op ongeveer 30 kilometer ten zuidwesten van Kos Stad terecht in Mastichari. Het waait er wel behoorlijk hard, maar als je van surfen houdt, dan zit je in dit vissersdorpje dus helemaal goed.

Meer informatie over een Kos vakantie vind je op www.vakantiekos.eu

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *